8 tips som hjälper dig rekrytera rätt person
I jakten på företagets framgång är det inte bara visioner, produkter eller marknadsstrategier som räknas – det är människorna bakom skrivborden, vid maskinerna, på mötena. Rekryteringsprocessen kan ibland liknas vid en skattjakt, där den dyrbara skatten är rätt person på rätt plats. Hur säkerställer du att du inte bara fyller en tom stol, utan att du verkligen lyckas rekrytera rätt person som leder ditt företag mot nya höjder? Följ med i vår guide där vi ger dig de bästa tipsen för att lyckas med just detta – att rekrytera rätt!
Lästips: Vi tipsar om frågor att ställa på jobbintervju och förklarar hur mycket rekryteringsprocessen kostar.
1. Bestäm vilka kompetenser som behövs
Kom tillsammans med dina anställda fram till vilka kompetenser som behövs. Dina nuvarande medarbetare förstår ofta bäst vilka egenskaper som krävs. Diskutera med teamet för insikter om rollens behov.
Samarbete i denna process bygger gemenskap. Gemensam reflektion kan leda till överraskande insikter. Det säkerställer även att den nya medarbetaren kompletterar teamet väl.
2. Skriv en bra jobbannons
Se till att ni skrivit en bra jobbannons som kan attrahera bra kandidater. En tydlig jobbannons skapar rätt förväntningar. Använd ett klart och lockande språk. Fokusera på företagets värderingar och kultur.
Lyft fram de förmåner och tillväxtmöjligheter som finns. En bra annons sparar tid genom att locka rätt kandidater redan från början.
3. Klarhet i arbetsbeskrivningen
Innan du ens börjar leta, var tydlig med vilken typ av person du behöver. Många gånger kan rekryteringsprocessen bli utdragen och ineffektiv om arbetsbeskrivningen inte är glasklar.
- Undvik vaga beskrivningar som ”flexibel” eller ”driven”.
- Ange specifika färdigheter, erfarenheter och kvalifikationer du letar efter.
4. Kulturell passform är nyckeln
Även om färdigheter och erfarenhet är viktiga, glöm inte bort att rekrytera rätt personal handlar också om att hitta någon som passar in i företagets kultur.
- Organisationskultur kan vara svårt att definiera, men den känns när den finns där.
- Tänk på tidigare anställda som fungerat bra – vad hade de gemensamt?
5. Använd rekryteringsverktyg
I den digitala tidsåldern finns det massor av verktyg som kan hjälpa dig att rekrytera rätt. Online-plattformar som LinkedIn eller andra jobbsajter kan vara mycket användbara. Glöm sen inte bort att använda företagets egna sociala mediekanaler för att nå ut till potentiella kandidater.
Lästips: Vi förklarar allt du behöver veta om personlighetstester och bakgrundskontroll vid rekrytering.
6. Förlita dig på ditt nätverk
Det är ofta sagt att det inte är vad du vet, utan vem du känner. När det kommer till att rekrytera personal, kan ditt nätverk vara ovärderligt.
- Fråga kollegor, partners och andra i ditt nätverk om de känner till någon som skulle passa för jobbet.
- Personliga rekommendationer kan ofta vara mer värdefulla än ett CV.
7. Intervjuprocessen är avgörande
Här har du chansen att verkligen få en känsla för kandidaten. Men se till att du är förberedd!
- Ha en lista med frågor som är relevanta för positionen.
- Fokusera inte bara på färdigheter, utan också på personlighet och värderingar.
- Kom ihåg att en intervju är en tvåvägskommunikation. Låt kandidaten ställa sina egna frågor.
8. Använd rekryteringstester när det passar
Använd rekryteringstester som är relevanta för just den tjänst ni söker. Relevanta tester ger en objektiv bild av kandidatens förmåga. Se till att testerna är anpassade till jobbets krav.
Undvik allmänna tester utan skräddarsy testerna efter positionen. Kvalitativa tester hjälper till att undvika felrekryteringar. Resultaten kan även fungera som diskussionsunderlag i intervjuer.
Lästips: Vi förklarar skillnaden mellan bemanning och rekrytering och tips när du anställer sommarjobbare.
Viktigt att tänka på
Att rekrytera rätt kan vara en utmanande uppgift. Men med rätt strategi, verktyg och inställning kan du maximera dina chanser att hitta den perfekta matchningen för ditt företag.
Investera tid i processen, lyssna på din magkänsla och glöm inte att kulturell passform är minst lika viktig som kompetens. Med dessa tips i åtanke kommer du att vara väl rustad för att rekrytera rätt personal nästa gång det är dags för en ny rekrytering!
Kontkata oss
Väckte bloggen några tankar?
Hoppas att bloggen fick dig tänka nytt eller annorlunda! Hör av dig för mer info om Challengerkonceptet och det vi gör.