Tips när ni ska anställa sommarjobbare
När sommaren närmar sig och solen börjar skina klarare, letar många företag efter ungdomar och studenter att anställa som sommarjobbare. Det är en utmärkt tid att införa nytt blod, entusiasm och färskt perspektiv till din verksamhet.
Men att anställa sommarjobbare handlar inte bara om att fylla lediga positioner; det kräver en speciell sorts förberedelse och förståelse för att säkerställa att både företaget och den anställde drar nytta av upplevelsen.
Det finns saker varje arbetsgivare borde känna till, från att förstå de olika förväntningarna hos yngre anställda till att säkerställa att deras arbetsmiljö är både givande och säker. Följ med oss när vi utforskar viktiga tips och insikter för att göra sommarsäsongens anställning till en framgång.
Lästips: Vi förklarar allt du behöver veta om personlighetstester och bakgrundskontroll vid rekrytering.
Regler och lagar för att anställa unga
Att anställa unga sommarjobbare under 18 år kommer med särskilda regler och lagar. Dessa riktlinjer är framtagna för att säkerställa ungdomarnas säkerhet och rättigheter på arbetsplatsen.
Det är viktigt för arbetsgivare att vara väl informerade om dessa bestämmelser innan de anställer minderåriga.
Regler kring arbetstider och arbetsuppgifter
En av de viktigaste sakerna man som arbetsgivare måste hålla koll på när man ska anställa sommarjobbare är: När får man börja sommarjobba? Alltså hur gammal man måste vara för att få jobba. Svaret på den frågan är att man måste vara 13 år för att få jobba.
Regler kring arbete för ungdomar 13–15 år under skollovet:
- Får arbeta upp till 7 timmar per dag
- Får arbeta upp till 35 timmar per vecka
- Arbetstiden börjar tidigast kl. 06.00
- Arbetstiden slutar senast kl. 20.00
- Minst 14 timmars obruten vila per dygn (nattvila)
- Minst 36 timmars obruten vila varje vecka, helst under helgen (veckovila)
- Måste ha minst fyra sammanhängande veckors ledighet på sommaren
- Arbetet bör vara enkelt och ofarligt.
- Föräldrarnas tillstånd krävs för arbetet
Regler kring arbete under skollovet för ungdomar som inte fyllt 18 men ska fylla 16 under det aktuella året:
- Får arbeta högst 8 timmar/dag
- Får arbeta högst 40 timmar/vecka
- Måste vara lediga: Mellan kl 22.00 och kl 06.00, eller mellan kl 23.00 och kl 07.00
- Ska ha minst 12 timmars ledighet i sträck per dygn
- Ska ha en veckovila på minst 36 timmar i sträck
- I undantagsfall kan dygnsvilan förkortas till 11 timmar (till exempel vid arbete på sjukhus, hotell, och restaurang)
- Får aldrig arbeta mellan midnatt och kl 05.00
- Får inte utföra riskfyllda arbetsuppgifter
Lästips: Vi förklarar skillnaden mellan bemanning och rekrytering och tipsar om rekryteringstester.
Arbetsmiljö för unga
Det finns specifika regler kring arbetsmiljön för unga anställda. Till exempel så får arbetet för en person mellan 13-15 år inte vara riskfyllt eller vara fysiskt tungt. Det får heller inte vara psykiskt belastande eller innebära stort ansvarstagande. Därför får de t.ex. inte ha ansvar för en kassa.
Även för ungdomar under 18 finns det arbetsuppgifter som de inte får göra just för att de är för riskfyllda. Ett exempel på sådana arbetsuppgifter är arbete på hög höjd.
Regler kring lön för unga
Det finns flera saker som är viktigt att komma ihåg när det kommer till lön för sommarjobb. Här är de viktigaste sakerna du behöver ha koll på.
Semesterersättning
När någon endast jobbar hos er under sommaren, eller under tre månader, brukar det vara vanligt att personen inte tar ut någon semester. Då måste man istället ge semesterersättning som ett påslag på lönen.
Minimilön
Det är viktigt att kunna ge korrekt ersättning för det jobb som utförs av sommarjobbare. Har ert företag ett kollektivavtal så ska det finnas information om vilken lön som ska betalas ut där.
Har ni inte ett sådant avtal kan ni leta upp information om vad motsvarande företag ger ut i lön och matcha det.
Sjuklön
Oavsett anställningsform så har du rätt till sjuklön om du blir sjuk. Så länge du är anställd i en månad eller längre. Är du anställd kortare än en månad kan du endast få ut sjuklön efter 14 dagar.
Lästips: Vi tipsar om hur du skriver en bra jobbannons, rekryterar rätt och håller i en arbetsintervju.
Glöm inte att erbjuda en introduktion
När du bestämmer dig för att anställa sommarjobbare är det viktigt att inte bara tänka på arbetsuppgifterna de ska utföra, utan också hur de introduceras till ditt företag eller organisation.
En grundlig och genomtänkt introduktion kan göra en stor skillnad i deras prestation och trivsel. Se till att ni gå igenom dessa punkter:
Vad som gäller på arbetsplatsen
För många unga personer kan det vara första gången de stiger in på en professionell arbetsplats. Därför är det viktigt att tydligt förklara reglerna, rutinerna och kulturen som gäller.
Det kan handla om allt från klädkod och rasttider till hur man använder företagets utrustning på ett säkert sätt.
Vem de kan prata med
Alla sommarjobbare behöver veta vem de kan vända sig till med frågor, bekymmer eller för att få vägledning. Det kan vara en närmaste chef, en mentor eller någon annan betrodd person på företaget. Se till att de vet namnen, kontaktdetaljerna och när dessa personer är tillgängliga för att hjälpa till.
Genomgång av arbetsuppgifter
Det är viktigt att varje sommarjobbare förstår sina arbetsuppgifter klart och tydligt från början. Ta dig tid att gå igenom varje uppgift steg för steg, och ge dem möjlighet att ställa frågor och klargöra eventuella tvivel.
Detta kommer inte bara hjälpa dem att utföra sitt jobb effektivt, utan också minska risken för misstag och missförstånd i framtiden. Många företag som är inom vårdbranschen erbjuder upplärningstillfällen där sommarjobbarna får gå bredvid.
Då är det dock viktigt att komma ihåg att de måste få betalt även för de timmarna. Det anses lite fult att låta sommarjobbarna göra det gratis.
Lästips: Vi tipsar om frågor att ställa på jobbintervju och förklarar hur mycket rekryteringsprocessen kostar.
Svar på vanliga frågor
När man söker sommarjobb, kan man välja antal timmar man vill jobba?
De flesta jobb har ett förbestämt antal timmar som de förväntar sig att den anställde ska jobba. Sen finns det självklart undantag och företag där du kan önska vilka veckor eller dagar du vill jobba.
Hur gammal måste man vara för att sommarjobba?
För att få sommarjobba, eller jobba i allmänhet, måste du vara 13 år gammal. Innan det är det endast tillåtet att arbeta om det är i ett litet familjeföretag. Eller med jobb som att sälja majblommor eller jultidningar.
Är sommarjobb visstidsanställning?
De flesta sommarjobb är visstidsanställningar eller tillsvidareanställningar. Men det finns även andra anställningsformer som säsongsanställning eller ferieanställning.
Kontkata oss
Väckte bloggen några tankar?
Hoppas att bloggen fick dig tänka nytt eller annorlunda! Hör av dig för mer info om Challengerkonceptet och det vi gör.