Allt du behöver veta om att använda bakgrundskontroll vid rekrytering
En bakgrundskontroll är något som de flesta inte har så bra koll på. Varken vad för information som hämtas eller hur det går till. När man ska söka jobb eller anställa någon kan det kännas skönt att ha en större förståelse för bakgrundskontroll vid rekrytering. Så att man vet varför det görs och hur det fungerar.
Därför har vi förberett denna artikel så att du ska få bättre koll på bakgrundskontroller. Oavsett om du söker jobb eller ska hålla i en arbetsintervju. Läs vidare och få svar på alla dina frågor.
Lästips: Vi förklarar allt du behöver veta om rekryteringstester som t.ex. personlighetstester.
Detta syns i en bakgrundskontroll
Vad som kommer att synas i en bakgrundskontroll är olika beroende på vilken information som behövs för tjänsten. Men några vanliga exempel på vad en bakgrundskontroll är:
- Kontroll av personuppgifter
- Belastningsregister
- Kontroll av arbetslivserfarenhet
- Kontroll av utbildning
- Kreditkontroll
Hur fungerar en bakgrundskontroll vid rekrytering?
Du kan utföra en bakgrundskontroll på egen hand genom att beställa informationen du behöver från olika aktörer. Men det finns även företag du kan anställa som gör allt detta åt dig. Så det är upp till dig vad du har möjlighet till.
En bakgrundskontroll innan anställning genomförs ofta i slutskedet av rekryteringsprocessen när det endast är ett fåtal kandidater kvar. Vi rekommenderar att alltid informera kandidaterna om att ni kommer genomföra en bakgrundskontroll.
Just för att skapa transparens i er kommunikation och ge kandidaterna en förståelse av vilken information som ni inhämtar.
Det som faktiskt sker i en bakgrundskontroll är att informationen analyseras och undersöks för potentiella “röda flaggor”. Hittas några röda flaggor innebär det inte nödvändigtvis att kandidaten inte kommer få jobbet. Det innebär bara att arbetsgivaren ska följa upp med ett samtal om det.
Lästips: Vi förklarar skillnaden mellan bemanning och rekrytering och tips när du anställer sommarjobbare.
Varför gör man en bakgrundskontroll vid anställning?
Den vanligaste anledningen för att som arbetsgivare utföra en bakgrundskontroll är att försäkra sig om att anställa en person som inte är en risk för företaget. Eller en risk för barn och unga i olika verksamheter.
Det är till exempel därför anställda i skolverksamheter eller i arbete med barn med funktionsvariationer alltid måste lämna in ett belastningsregister. Det handlar helt enkelt om att anställa rätt person.
Roller och tjänster som är viktiga att kontrollera:
- Chefsroller
- Arbete med barn
- Tjänster som kräver hantering av pengar
- Roller som har tillgång till känslig information
- Tjänster som hanterar kunder och kundtjänst
Viktig att ha koll på när ni ska göra en bakgrundskontroll
Här får ni lite snabb information om vad ni behöver ha koll på när ni ska utföra en eller flera bakgrundskontroller.
- Informera alltid kandidaten om att ni genomför en bakgrundskontroll
- Samla inte in mer information än ni behöver
- Akta dig för att undersöka sociala medier
- Spara inte informationen länge efter rekryteringen
- Ge en kopia på informationen ni inhämtat till kandidaten
- Låt kandidaterna rätta eventuella fel i bakgrundskontrollen
Lästips: Vi tipsar om hur du skriver en bra jobbannons och om frågor att ställa på jobbintervju.
Svar på vanliga frågor
Får arbetsgivaren göra en bakgrundskontroll?
Ja, arbetsgivare får genomföra bakgrundskontroller på kandidater som söker en tjänst. Det är dock viktigt att kontrollen görs inom ramen för lagar och regler, till exempel GDPR.
Enligt GDPR ska man endast behandla relevant information för den specifika tjänsten. Vid rekrytering beror vilken information som kan samlas in därför på tjänsten som kandidaten överväger.
Vad får en arbetsgivare inte fråga?
Arbetsgivare får vanligtvis inte ställa frågor som är diskriminerande eller inte relevanta för jobbet. Exempelvis får de inte fråga om religiös tillhörighet, sexuell läggning, planer på graviditet eller specifika hälsotillstånd.
Vad kostar bakgrundskontroll?
Kostnaden för en bakgrundskontroll kan variera beroende på vilken typ av kontroll som utförs, hur djupgående den är och vilket företag som utför den. En enkel kontroll kan kosta några hundralappar, medan en mer omfattande granskning kan kosta flera tusen kronor.
Lästips: Vad kostar en rekrytering?
Kontkata oss
Väckte bloggen några tankar?
Hoppas att bloggen fick dig tänka nytt eller annorlunda! Hör av dig för mer info om Challengerkonceptet och det vi gör.