Starta aktiebolag → Steg för steg guide
Har du kommit på en bra affärsidé eller vill starta eget för andra anledningar? Då kan vi hjälpa dig på traven. Det är inte helt enkelt att veta hur man ska göra när man ska starta aktiebolag. Det finns en del steg att utföra, men bli inte skrämd av det. Med vår guide kommer du att klara det galant!
Läs vidare för att lära dig allt du behöver veta för att starta ditt eget aktiebolag. Allt från svar på frågan “Vad kostar det att starta aktiebolag?” till information om F-skatt och momsbelagda verksamheter.
Lästips: Vi tipsar om hur du kan marknadsföra ditt företag och nå kunder.
Bra att veta om aktiebolag
- Att starta aktiebolag har en kostnad. Du behöver ha 25 000 kr som startkapital.
- Ditt val av namn på aktiebolaget kan nekas.
- Är du under 18 år kan du inte starta ett aktiebolag men du kan köpa in dig i ett redan existerande bolag.
Fördelar med att starta aktiebolag
Det kan vara svårt att veta vad som är bäst att starta: En enskild firma eller aktiebolag? Det beror helt på från fall till fall vad som är bäst. Här listar vi några av fördelarna med att välja just aktiebolag när du vill starta eget.
- Du som äger ett aktiebolag blir inte personligen ansvarig för bolagets skulder då ett aktiebolag räknas som en egen juridisk person
- Namnet du väljer för ditt bolag skyddas i hela Sverige
- Du kan ha vinstutdelning där du betalar mindre skatt
- Du har rätt till friskvårdsbidrag och ytterligare förmåner
- Det blir enklare att separera personlig- och företagsekonomi
- De flesta uppfattar ett aktiebolag som mer seriöst och pålitligt än en enskild firma
- Det är lättare att anställa personal.
12 steg till att starta aktiebolag
Här ger vi dig en tydlig beskrivning om hur du kan starta aktiebolag steg för steg.
1. Starta ett företagskonto
Att starta ett företagskonto är nödvändigt för att kunna starta ett aktiebolag. När du startat ett företagskonto på den bank du väljer så ska du lägga in startkapitalet på kontot. Sen kommer banken att skicka ett bankintyg till Bolagsverket.
2. Kom på ett namn till ditt företag
Det är inte alltid så enkelt att veta vad man ska kalla sitt bolag. Så det kan vara bra att börja fundera på det rätt tidigt. Det är bra att skicka in runt tre förslag om det är så att ditt förstahandsval blir nekat.
3. Registrera ditt företag hos Bolagsverket
För att starta aktiebolag måste du registrera det på Bolagsverket. Det gör du genom att först skicka in en stiftelseurkund som är undertecknad av alla som ska vara med och starta företaget. Det fungerar som bevis på att ni har som avsikt att starta ett aktiebolag.
Bankintyget som du skickade in till Bolagsverket när du startade företagskonto kommer behöva godkännas för att kunna färdigställa registreringen. När Bolagsverket tagit ett beslut kring registrering kan du gå in på verksamt.se och signera ditt bankintyg. Sen får företaget ett organisationsnummer och är registrerat.
4. Teckna och betala aktierna
När stiftelseurkunden skickas in måste det vara bestämt hur ni fördelar era aktier om ni är flera som startar företaget. Sen kan ni teckna och betala era aktier med minsta belopp 25 000 kr.
5. Ansök sedan om F-skatt
En av de viktigaste punkterna att komma ihåg är att ansöka om F-skatt, vilket står för företagsskatt. Det är något alla företag måste göra just för att de betalar in sin egen skatt varje månad. Detta görs på verksamt.se.
6. Anmäl verklig huvudman
Inom fyra veckor efter att du registrerat ditt bolag måste du skicka in en anmälan om vem det är som är huvudman. Med andra ord vem som främst sköter aktiebolaget. Detta skulle t.ex. kunna vara någon av ägarna som äger mer än 25% av aktierna.
7. Företagsförsäkringar
Detta är ett steg vi rekommenderar att du inte skippar. Det kanske känns som onödiga pengar men i längden lönar det sig alltid att ha en försäkring. Jämför bland försäkringar från olika aktörer och hitta den som passar bäst till ditt företag och den verksamhet som bedrivs.
8. Skaffa ett bokföringsprogram
Eftersom alla företag är skyldiga att föra och redovisa sin bokföring är det smart att skaffa ett bokföringsprogram. Det finns flera digitala bokföringsprogram att välja mellan så kolla runt och hitta något som passar bra för just ditt företag.
9. Registrera dig som arbetsgivare
Nästan alla aktiebolag måste registrera sig som arbetsgivare. Även om du som ägare är helt ensam i bolaget. Detta är just för att du som ägare även betraktas som anställd och aktiebolaget betalar ut lön till dig. Du kan göra denna anmälan hos Skatteverket.
Lästips: Vi tipsar om olika sätt att skaffa en passiv inkomst och förklarar vad en entreprenör är.
Steg som gäller för vissa:
10. Anmäla för moms
För att bedriva en momsbelagd verksamhet måste du vara momsregistrerad hos Skatteverket. Men det gäller som sagt bara om verksamheten du driver är momsbelagd. Tjänster som är momsfria är t.ex. sjukvård eller social omsorg.
11. Skapa ett aktieägaravtal
Även om ni är flera vänner som ska starta aktiebolag tillsammans så är det bra att skydda er och ert bolag genom att skriva ett aktieägaravtal. Där kan ni komma överens om vad som gäller om t.ex. någon vill sälja sina aktier, om ni behöver anställa personal eller vad ni gör om en av ägarna inte drar sitt lass.
12. Skaffa en hemsida
För att ge intrycket av att vara ett mer professionellt företag är det alltid bra att skaffa en hemsida. Det gör det enklare för potentiella kunder att hitta er och kommunicera med er.
Lästips: Vi varnar för vanliga misstag när du startar eget företag och tipsar om hur du skapar ett hållbart arbetsliv som egenföretagare.
Svar på vanliga frågor
Kan man starta aktiebolag utan kapital?
Har du inte möjlighet att lägga ut 25 000 kr för att betala dina aktier för bolaget så kan du betala med egendom i stället. Du kan överföra en egendom till företaget som sedan behöver värderas av en revisor. Det kan vara till exempel en fastighet eller ett fordon, men det måste anses relevant till din verksamhet.
Hur lång tid tar det att starta aktiebolag?
Att registrera sitt aktiebolag tar inte så lång tid. Handläggningstiden hos Bolagsverket från punkten där du registrerar ditt bolag brukar vara mellan 1–2 veckor. Självklart tar alla olika steg du behöver ta för att starta ditt aktiebolag lite tid. Till exempel ansöka om F-skatt eller starta ett företagskonto. Men det som tar längst är handläggningstiden.
Kan man starta aktiebolag helt själv?
Det går utmärkt att starta ett aktiebolag helt själv. Aktiebolag som företagsform går att starta både själv och tillsammans med andra. Det är helt upp till dig.
Kontkata oss
Väckte bloggen några tankar?
Hoppas att bloggen fick dig tänka nytt eller annorlunda! Hör av dig för mer info om Challengerkonceptet och det vi gör.