7 tecken på att det är dags att anställa personal till företaget

Har du själv, eller tillsammans med andra, startat eget företag och företagets arbetsbelastning har ökat? Då kan det vara dags att börja fundera på att anställa personal för att täcka upp de behov som finns.

Det är inte helt enkelt att veta när det är dags att anställa personal i varken enskild firma eller aktiebolag. Många ställer sig frågorna: Är det värt att rekrytera? Vad gör man om behovet för mer personal skulle minska när man väl anställt någon? Det kan också kännas läskigt och stort att ta steget till att utöka er personalstyrka.

För att göra det lättare för dig har vi på TXP samlat sju vanliga tecken på att det faktiskt är dags att anställa personal till företaget.

Lästips: Vi tipsar om hur du lyckas utveckla ditt företag.

Animerad bild av person vid skrivbord som kollar på CV:s

1. Ni lägger ner för mycket tid på administrativa uppgifter

Påverkas arbetet som läggs på er kärnverksamhet negativt för att ni måste lägga stor del av er tid på administrativa uppgifter? Då kommer det att gynna er att anställa någon som kan ta hand om det administrativa. Skillnaden ni kommer uppleva på hur mycket tid som helt plötsligt kan läggas på er verksamhet är stor.

2. Du som ledare hinner inte leda de andra

Är du ledare eller chef i ett företag där större delen av din tjänst består av att arbeta med kärnverksamheten? Upplever du även att er verksamhet är rörig och kommunikationen brister?

Då kan det vara dags att anställa någon som kan ta sig an din del av arbetet i verksamheten så att du kan fokusera mer på att leda de andra anställda i företaget.

3. Någon av dina medarbetare ska på föräldraledighet

Denna punkten kanske är rätt uppenbar men den är minst lika viktig att komma ihåg som de andra. Det finns många som tänker att man kanske klarar av att göra arbetet ändå fastän ni är en person mindre. Men att belasta er med fler arbetsuppgifter leder ofta till stress och påverkar välmåendet.

Se därför till att alltid anställa någon som kan tillfälligt ersätta personen som ska på föräldraledighet.

4. Ni upplever dålig arbetsmiljö

Upplever ni som arbetar i företaget en dålig arbetsmiljö? Det kan till exempel handla om ökad stress och utbrändhet men även irritation eller dålig stämning mellan anställda. Allt detta kan bero på att er arbetssituation inte är hållbar och arbetsbördan är för stor.

5. Ni har fler kunder än ni kan ta er an

Om ni nyss fått in lite fler kunder är det självklart positivt för er och ert företag, men det innebär också att det blir mer arbete. Inser ni att det helt plötsligt var lite för mycket arbete för att klara av på de personer som jobbar i företaget är det bäst att anställa ny personal. Det är helt klart bättre än att inte kunna ta emot fler kunder.

två affärsmän som skakar hand

6. Företaget vill utöka verksamheten men ni saknar en viss kompetens

Håller ni på och försöker bredda er verksamhet och erbjuda nya tjänster till era kunder? Ibland vill man erbjuda tjänster som man tror kommer gynna företaget men problemet är att ingen av er besitter rätt kompetens.

Då har ni två val:

  1. Rekrytera någon som besitter rätt kompetens för att ni ska kunna utöka era tjänster.
  2. Utför en kompetensutveckling av personalen som redan arbetar i företaget. T.ex. genom utbildningar eller workshops.

7. Det finns ett behov av att öka försäljningen

Behöver ni sälja mer för att ni t.ex. behöver få in mer pengar eller för att er produktion producerar mer än vad ni säljer? Då är svaret ofta att anställa någon som arbetar med antingen sälj eller marknadsföring. Eller kanske både och!

Lästips: Är det dags att utveckla din affärsidé? Läs då våra bästa tips om strategisk affärsutveckling.

 

Ställ dig alltid frågan: Är ert behov tillfälligt eller långsiktigt?

Vårt sista tips till er innan ni bestämmer om ni ska anställa personal eller inte är att ställa er själva frågan: Är det behovet ni har nu tillfälligt eller är det långsiktigt? När ni har svaret på det kan ni också lista ut vilken slags anställning ni hade behövt om ni väljer att utöka er personalstyrka. Det finns några olika slags anställningsformer:

  • Tillsvidareanställning: Detta är den vanligaste anställningsformen och kräver att ni lägger ner tid för att hitta rätt person för er.
  • Provanställning: Om du vill hinna lära känna personen innan det blir en tillsvidareanställning är detta ett bra alternativ
  • Bemanning: Funkar bra om ni vill ha någon som täcker upp ett par arbetspass
  • Tidsbegränsad anställning: Denna anställningsform funkar bra om ni har en tillfällig ökning i arbetsbelastningen eller om någon är sjukskriven eller på föräldraledighet.

Kontkata oss

Väckte bloggen några tankar?

Hoppas att bloggen fick dig tänka nytt eller annorlunda! Hör av dig för mer info om Challengerkonceptet och det vi gör.

Kom i kontakt med oss