Sverige går miste om innovationer för miljarder – varje dag!
Har du hört talas om begreppet ”jobba i silos”?
Det är en rätt talande bild för hur det ser ut i väldigt många företag.
Stora avdelningar arbetar parallellt, utan särskilt mycket kontakt med varandra. Marknad jobbar med sitt, produktion med sitt, kundservice med sitt. Precis som gigantiska betongsilos som står intill varandra, utan att det finns något flöde emellan dem.
Dessvärre är det precis så det fungerar i väldigt många organisationer. Hur ser det ut hos dig? Ja, jag vet att många försöker jobba agilt – men allt för ofta lever den hierarkiska strukturen kvar och därmed utgår det agila arbetet från den befintliga uppdelningen i silos.
Ett av de stora problemen med silotänket är att företaget missar att ta vara på alla goda idéer och innovationer. Tankar från kundservice om förbättringar når inte fram till avdelningen för produktdesign, till exempel. Och har man försökt forcera fram samarbeten mellan olika avdelningar blir resultatet sällan lyckat.
Hos oss på TXP är det Göran Hedrén som håller i mycket av arbetet med innovationsprocesser – något som går rätt in i tänket kring Challengers och behovet av ett högt tempo i utvecklingsarbetet.
Hans uppskattning är att det svenska näringslivet förlorar flera miljarder varje månad genom att inte ha tillräckligt effektiva system för vardagsinnovation – sådana innovationer som uppstår hela tiden i varje del av verksamheten när kunskaper från olika delar av verksamheten möts. På grund av en hierarkisk kultur saknas förutsättningarna för att ta vara på de innovationerna, dessutom saknas ofta kunskaper för att verifiera potentialen i nya idéer.
– I dag missar vi enormt mycket genom att vi jobbar i silos. Tänk vad det skulle betyda för BNP och konkurrenskraften om vi hade system som verkligen kunde ta tillvara den innovationskraft som finns, menar Göran.
Den process för vardagsinnovation vi på TXP arbetar med bygger på ett ”loopsystem”. Kompetenser från olika delar av företaget samlas gemensamt redan i början av produktionen, och arbetar sedan systematiskt med att fånga upp feedback i organisationen och återkoppla. På så vis är det möjligt att hålla ett högt tempo samtidigt som risken för att smarta innovationer tappas bort minskar.
Claes Knutson – tillväxtkonsult, föreläsare och grundare av Tillväxtpartner
Här kan du läsa mer om boken: förlaget Roos & Tegnér! Gå in på Adlibris eller Bokus och klicka Bevaka så får du ett mejl så snart den finns att beställa.
Kontkata oss
Väckte bloggen några tankar?
Hoppas att bloggen fick dig tänka nytt eller annorlunda! Hör av dig för mer info om challengerkonceptet och det vi gör.