Hjärt-lungräddning. Vad har det med tillväxtföretag att göra?
Den 20 september 2019 arrangerade TXP ett seminarium där Claes föreläste om sitt favoritämne Challengers, tillväxtföretag som utmanar och förändrar världen. Föreläsningen avslutades med en kurs i hjärt-lungräddning, där deltagarna fick lära sig konsten att rädda liv. En ovärderlig kunskap.

Vad är kopplingen mellan en föreläsning om Challengers och utlärningen av hjärt-lungräddning? Syftet med den kombinerade föreläsningen och kursen var att visa på något av challengerkonceptets viktigaste budskap – kunskapsdelning!

Vad vi vill åstadkomma med liknelsen är att i Challengers har man en kultur som uppmuntrar till självdrivande medarbetare med initiativförmåga, där definierade arbetsbeskrivningar är av lägre vikt och friare roller tilldelas. Här är det förnuftet som styr och kunskapsdelning sker fritt mellan rollerna. Varje medarbetare spelar roll.
Resultatet är högre effektivitet. Istället för att invänta beställning från din chef, kan du själv komma med idéer kring vad som behövs göras, du vet ju bäst själv vad du kan och är bra på – låt andra också veta att du spelar roll!

I fallet med att kunna hjärt-lungräddning är kunskapsdelningen så värdefull att den kan rädda liv. När någon drabbas av akut hjärtstopp är det inte ofta en person tillskriven att utföra hjärt-lungräddning, alltså en läkare eller sjuksköterska, finns i närheten. Sitter du på den kunskapen utan att vara yrkesverksam inom sjukvården kan du som självdrivande person med förmåga att ta initiativ använda ditt sunda förnuft, dela din kunskap och därmed rädda den drabbade. Tänk om vi skulle leva i ett samhälle där våra insatser var begränsade till vad vi är tillsagda att göra som i en hierarkisk och byråkratisk organisation? Ett samhälle där ingen tog ett steg fram för att göra skillnad.

På en arbetsplats kan kunskapsdelningen göra skillnaden mellan att kamma hem en affär eller inte, att leverera över kunds förväntan eller göra att en kollega trivs ännu bättre på arbetsplatsen och därmed presterar bättre. Oavsett vad det är, så leder kunskapsspridning till effekt, till tillväxt. Så sitt inte inne på dina kunskaper! Tar du ett steg fram så kan du göra en otrolig skillnad på din arbetsplats.

Varmt tack till HLR Konsulten för fint samarbete!

Kontkata oss

Väckte bloggen några tankar?

Hoppas att bloggen fick dig tänka nytt eller annorlunda! Hör av dig för mer info om challengerkonceptet och det vi gör.

Kom i kontakt med oss