”Det blir enklare och friare att vara chef i ett challengerföretag”

Ibland är det extra roligt att jobba som challengerpartner. Till exempel när jag engagerar mig i ett företag och direkt kan se hur mitt arbete får stor effekt. Ett exempel på det är telekombolaget Uno Telefoni.

För några år sedan engagerades jag av Uno Telefoni när företaget hade hamnat i en kris. Efter många år av snabb tillväxt och enorma framgångar, hade det börjat gnissla internt. Avdelningar klagade på varandra. Nyckelpersoner var på väg att hoppa av.

– Vi insåg att vi hade byggt upp verksamheten som silos. Raka rör med en chef i topp på varje silo – men väldigt lite av nära samarbete mellan de olika avdelningarna, säger Andreas Johnsson, en av Uno Telefonis grundare.

Andreas är en av de företagare som har ställt upp på intervjuer i min kommande bok ”Challengers! Företagen som ritar om kartan”.

Efter hårt arbete lanserades företagets nya strategi vid en kick-off. Några av ledorden för utvecklingen av företagskulturen var: ”Inga mer silos!” och ”Tänk själv!”. Innebörden var bland annat att medarbetarna skulle få mandat att agera själva utifrån företagets värderingar och sitt eget sunda förnuft, utan att nödvändigtvis förankra allt hos sina chefer.

Den nya strategin fick omedelbar effekt, både på företagskulturen och på ekonomin.
”Medarbetarna har roligt på jobbet numera – det bygger en stolthet att ha ett större ansvar. Dessutom trivs vi som är ledare i företaget betydligt bättre. Det blir enklare och friare att vara chef i en sådan organisation”, säger Andreas i dag.

Den nya strategin bidrog till att Uno redan året efter kick-offen kunde leverera det bästa resultatet hittills. Utvecklingen lade också grunden för en helt ny resa där Uno nyligen har slagits samman med ett annat tillväxtföretag i telekombranschen, och blivit det nya företaget Soluno BC.

Claes Knutson – tillväxtkonsult, föreläsare och grundare av Tillväxtpartner
——-
Här kan du läsa mer om boken: förlaget Roos & Tegnér! Gå in på Adlibris eller Bokus och klicka Bevaka så får du ett mejl så snart den finns att beställa.