10 viktiga saker att tänka på innan du ska starta företag

Går du i tankarna om att starta företag? Kanske har du kommit på en riktigt bra affärsidé eller så har du alltid drömt om att få vara din egen chef? Att starta företag är en spännande process och det finns mycket man behöver känna till för att inte göra några onödiga misstag.

För att du ska känna dig mer säker på att starta eget företag är rätt beslut för dig kan det vara bra att fundera över vissa saker. Här har vi inkluderat 10 saker vi tycker är viktigt att du funderat över innan du tar beslutet att starta företag.

Lästips: Lär dig hur du skaffar en passiv inkomst och ett hållbart arbetsliv som egenföretagare.

Starta eget företag: 10 tips

1. Skapa en konkret affärsidé och affärsplan

Som ni säkert hört innan är grundstenen till ett framgångsrikt företag en riktigt bra affärsidé. Så om du går i tankarna att starta ett företag är det en av de första grejer du behöver göra.

När du har listat ut vad din affärsidé är, vilka som är din målgrupp och vad som skiljer dig från dina konkurrenter kan du även börja fila på en konkret affärsplan.

Dator som används för att planera att starta företag

2. Presentera din idé för andra för att få feedback

Det är lätt att bli lite blind för eventuella brister i sin egen affärsidé. Därför brukar vi alltid rekommendera att du som vill starta företag presenterar din idé för till exempel vänner eller familj. Om du gör det kan du få bra och hjälpsam feedback på hur du kan förbättra din idé. Kanske får du även lite extra motivation att köra i gång?

3. Välj rätt bolagsform

Fundera över vilken sorts bolagsform som passar bäst för din affärsidé. Det är vanligt att man börjar med att starta en enskild firma eftersom det inte behövs något startkapital. Eftersom du inte vet hur det kommer att gå för företaget kan det kännas som ett mindre riskfyllt alternativ.

Vet du med dig att du vill anställa folk direkt, du är okej med att göra en lite större investering och du vill separera din och företagets ekonomi? Då kan du köra direkt på ett aktiebolag i stället.

4. Hitta ett sätt att finansiera uppstarten

Oavsett vilken bolagsform du väljer behöver de flesta företag någon slags budget för att finansiera uppstarten. Kanske behövs det verktyg eller material för att skapa produkter? Eller pengar till aktiebolagets startkapital? Det kan också vara bra att ha tillräckligt med pengar för att kunna betala sin hyra och räkningar i några månader för att kompensera för låg inkomst.

Här är några tips på hur du kan finansiera uppstarten:

  • Sök bidrag att starta eget från Arbetsförmedlingen
  • Hitta ett bra lån för att starta företag
  • Hitta bidrag från privata aktörer
  • Använd “Crowdfunding”

5. Fundera över sätt att spara pengar på

För att ett företag ska gå bra krävs det ofta att det har låga utgifter och höga inkomster. Fundera därför redan nu på olika sätt du kan minska utgifterna. T.ex. behöver ni ett kontor eller kan ni arbeta hemifrån? Finns det saker ni kan hyra i stället för att köpa?

6. Har du personligen vad som krävs?

Det är ingen hemlighet att det krävs hårt arbete för att starta och driva ett företag. Till en början kan det vara mycket jobb för lite ersättning och arbetet kan ta över ens privatliv. Det krävs driv och att du är uthållig när det kommer till företagande. Ta dig en funderare om huruvida det är rätt väg för just dig.

7. Läs på om säljtekniker

Är du inte utbildad eller har erfarenhet inom sälj kan det vara bra att läsa på om lite olika metoder och strategier. Bara så att du har lite kunskap innan du ger dig in i företagsvärlden. Du som ägare kommer alltid att behöva fokusera på att sälja. Så passa på att lära dig redan nu.

Tre personer i ett kontor på ett möte

8. Se över om du kommer behöva extern hjälp

Även om du planerar att starta företag själv eller tillsammans med andra så är det bra att börja fundera på om det är något område ni kommer behöva hjälp med i företaget. Är det något som måste göras för att bedriva verksamheten som du eller de andra inte har kompetens till att göra?

Då kan det vara bra att anlita någon som kan göra just det jobbet. Det behöver då självklart räknas in i er budget.

9. Underskatta inte sociala medier

Även om du inte är så intresserad av att vara aktiv på sociala medier just nu, kan det vara bra att långsamt öka din digitala närvaro. Sociala medier är ett av de bästa ställena för marknadsföring och om du börjar sprida ditt varumärke där kan det leda till bra och gratis marknadsföring.

10. Paxa ett bra domännamn

Ett bra tips är att kolla runt lite och se om det namnet du vill ha för ditt företag finns ledigt som domännamn. Kolla även på sociala medier och se om ditt namn finns tillgängligt där med.

Lästips: Vi tipsar om hur du kan hitta kunder till företaget och förklarar vad en entreprenör är.

Svar på vanliga frågor

Vad är bäst enskild firma eller aktiebolag?

Det beror helt på vilken verksamhet du vill bedriva. Kräver din verksamhet större investeringar eller vill du helst separera personlig ekonomi och företagets ekonomi ska du välja aktiebolag.

Kan man få bidrag för att starta eget?

Det finns bidrag att söka för att starta företag men det finns vissa krav för att du ska få söka det. Dessa är de främsta kraven:

  • Du har en väl uttänkt affärsidé som bedöms kunna vara lönsam i längden.
  • Du har fyllt 18 år
  • Du är eller riskerar att bli arbetslös
  • Du har aktivt sökt arbete men det har inte resulterat i något

Kan man ha företag utan F-skatt?

Nej, i Sverige måste alla företag betala företagsskatt om man vill bedriva verksamhet i Sverige. Därför finns det inga företag som inte betalar F-skatt.

Kontkata oss

Väckte bloggen några tankar?

Hoppas att bloggen fick dig tänka nytt eller annorlunda! Hör av dig för mer info om Challengerkonceptet och det vi gör.

Kom i kontakt med oss